Ministrul Economiei, despre legea care împiedică înstrăinarea participațiilor statului: „Este de un populism foarte ieftin”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat legea inițiată de PSD care împiedică pentru 2 ani vânzarea de acțiuni la companiile de stat, în preambulul anunțului făcut de liderul grupului deputaților PNL, Florin Roman, care declarat că partidul său a atacat la Curtea Constituțională actul normativ.
(…) după mine este de un populism foarte ieftin, şi v-o spune un ministru care nu avut nici o ezitare în a modifica Legea petrolului şi a impune nişte bariere pe motive de securitate naţională, de siguranţă naţională la înstrăinarea perimetrelor offshore petroliere şi acelaşi ministru care a declarat, foarte public, că în domeniile strategice nu se pune problema de cedare a participaţiilor majoritare ale statului. Deci nu vorbim de un guvern care vrea să vândă. Vorbim de un guvern care vrea prin anumite listări şi nu privatizări să strângă bani pentru investiţii pentru a investi cât mai mult în România în domeniile strategice, a declarat Virgil Popescu pentru Digi24.
Ministrul Economiei consideră că actul normativ nu va trece de Curtea Constituțională, pentru că realizarea politicii economice a țării este o responsabilitate ce revine Executivului, cel care deține participații la companiile din economia țării.
Mi-e greu să cred că legea va trece de filtrul Curţii Constituţionale, pentru că, inclusiv în Constituţie şi în lege se spune foarte clar că Guvernul face politica economică a ţării. Guvernul deţine participaţiile la companiile din economia României şi Guvernul decide dacă listează, dacă vinde sau nu vinde. (…) Legea spune foarte clar: guvernul face strategia şi guvernul face privatizarea. Noi aşteptăm decizia Curţii Constituţionale şi pe urmă vedem paşii care vor fi urmaţi, a completat acesta.
Reamintim că actul normativ privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică a trecut de Camera Deputaților, for decizional, cu 199 de voturi pentru, 89 împotrivă și 3 abțineri.
Practic, prin lege „se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”.