Sari la conținut

Toate armele împotriva OUG pe anticipate: Ciolacu, Ponta și Tăriceanu cer în tandem sesizarea CCR

Liderii PSD, ProRomânia și ALDE au solicitat printr-o scrisoare trimisă Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională OUG pentru alegerile anticipate, despre dispozițiile căreia Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu susțin că sunt „evident” neconstituționale.

Aceștia aduc în discuție Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, care a fost încălcat de Guvernul Orban prin modificarea legii electorale cu mai puțin de un an înainte de data scrutinului, potrivit semnatarilor scrisorii, care citează paragraful care afirmă că, fie și „în absența unei intenții de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”.

În domeniul electoral competența Guvernului este aceea de organizare a alegerilor și de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, și nu de stabilire efectivă a sistemului electoral național care reprezintă un drept suveran al Parlamentului, desprins din calitatea sa de organ reprezentativ suprem și unică autoritate legiuitoare a țării, se arată în scrisoarea înaintată de liderii PSD, ProRomânia și ALDE către Avocatul Poporului.

Ciolacu, Ponta și Tăriceanu amintesc, totodată, că Executivul a adoptat într-o singură ședință de Guvern 25 de proiecte de OUG. Prin acest demers, Guvernul „și-a arogat efectiv puterea legislativă, încălcând inclusiv principiul separației și echilibrului puterilor în stat”, susțin aceștia, argumentând că OUG-ul privind alegerile anticipate nu are nici avizul Consiliului Economic și Social.