Sari la conținut

Viorica Dăncilă declară război împotriva criminalității: Fără milă, fără menajamente


Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri și fără amânări, declar război împotriva criminalității, a declarat într-o conferință de presă premierul Viorica Dăncilă, care a anunțat o reformă amplă a instituțiilor care fac parte din sistemul de protecție a cetățenilor.

Prim-ministrul a făcut o trecere în revistă a deciziilor luate după tragedia din Caracal, anunțând un nou set de măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care au greșit și pentru a pune bazele solide ale unei reforme a sistemului.

Trebuie să ne adunăm toate forțele – instituții ale statului, forțe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalității, a tuturor actelor care ne pun în pericol siguranța și ne lezează drepturile fundamentale. Putem să mișcăm lucruri, putem porni reforme și asta vom face, a declarat aceasta.

Potrivit premierului, reforma sistemului va include adoptarea unui proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, ca și a unui plan de măsuri pentru comasarea dispeceratelor între Poliție, SMURD, Pompieri, Ambulanță. De asemenea, s-a început lucrul la Legea Registrul agresorilor sexuali.

Trebuie să fim cu picioarele pe pământ, să acționăm acolo unde oamenii au nevoie, să ajungem cu măsurile până la cea mai mică secție de Poliție din cel mai îndepărtat colț din țară. Să pornim de sus și să mergem până la firul ierbii astfel încât niciun cetățean să nu mai fie abandonat vreodată de o instituție a statului, a mai precizat premierul, care a adăugat că se va implica personal în această reformă.

Viorica Dăncilă a lansat și un apel la politicieni și ONG-uri, de a se alătura Guvernului în luptei începute împotriva criminalității.

Solicit clasei politice și tuturor factorilor responsabili în acest demers să se implice. Acest război împotriva criminalității presupune ca, alături de prim-ministru, să vină toți cei care vor ca siguranța să devină o prioritate. Nu mai este vorba despre a fi oameni politici, ci despre a fi oameni. Chem alături de noi și organizații non-guvernamentale care activează în domeniul violenței domestice, al traficului de persoane, al abuzurilor, în domeniul protecției minorilor. Le invit la Guvern, pentru ca împreună cu specialiștii din ministere să găsim soluțiile corecte, să reparăm ceea ce este atât de profund greșit.