Sari la conținut

Juncker, tranșant cu noul premier UK: Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis noului premier Boris Johnson că un alt acord Brexit nu este posibil – Uniunea Europeană nu vrea să renegocieze condițiile ieșirii Marii Britanii din UE. Mesajul lui Junker completează astfel declarațiile negociatorului-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, care a catalogat ca inacceptabile pretențiile lui Johnson de eliminare a soluției de compromis negociate pentru provincia Irlandei de Nord.

În timpul primului său discurs din Parlamentul Marii Britanii după învestire, Boris Johnson a descris o imagine optimistă a țării sale în afara Uniunii Europene, unde vrea să o aducă în orice condiții pe 31 octombrie.

Acesta a precizat că ar prefera ca UK să părăsească UE cu un acord, însă nu a ezitat să menționeze că nu îi este frică de un exit fără o înțelegere.

Acordul negociat de Theresa May a fost respins de 3 ori de Camera Comunelor, pentru că este inacceptabil pentru acest Parlament și pentru această țară. (…) Va trebui să plecăm (dacă UE nu redeschide negocierile, n.r.). UK este mai pregătită pentru această situație decât cred mulți, a spus Johnson.

Noul premier are un plan… măreț pentru țara sa, acesta anunțând că va face din Marea Britanie „cel mai măreț loc de pe pământ”.

Reacția la declarația sa nu a întârziat să apară: Liderul Opoziției, Jeremy Corbyn, l-a numit pe Boris Johnson un „Trump al Marii Britanii” și a cerut un nou Referendum pe orice acord Brexit pe care urmează să-l propună guvernul acestuia.

Deși a lansat un apel de repornire a negocierilor pe acordul Brexit cu UE, tonul premierului, nu doar tranșant, ci de-a dreptul belicos, indică un drum direct către Brexit fără acord.