Sari la conținut

Victor Ponta, cu gândul tot la PSD: Regret că nu am fost invitat la Congres

Liderul Pro România, Victor Ponta, și-a manifestat deschis dorința de a fi participat la Congresul PSD de mâine, în care va fi aleasă noua conducere a partidului. Nu întâmplător, în seara dinaintea evenimentului, fostul președinte PSD a propus partidelor din coaliția de guvernare un acord politic al stângii, asemănător celui lansat în urmă cu o zi de liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș.

Regret că nu am fost invitat la Congresul PSD (…) Aș fi mers – nu să critic, să acuz sau să insult oamenii alături de care am luptat politic timp de 15 ani / aș fi mers să le spun ce le-am spus și la Congresul din Februarie 2010: “Trebuie să vă schimbați – dacă vreți să mai existați”! Și le-aș fi facut propunerea pentru Alegeri Primare deschise – întâi pentru Prezidențiale și apoi pentru Alegerile locale și parlamentare!

Concret, Ponta a propus „o soluție pentru Stânga ProEuropeană și Progresistă din România” – alegeri primare deschise, întâi pentru prezidențialele din toamnă, apoi pentru locale și parlamentare. Fostul președinte PSD adresează 5 măsuri pe care noua coaliție de stânga ar trebui să le respecte:

  • anunțarea candidaților la prezidențiale până la 1 septembrie
  • candidații să participe la minimum 5 dezbateri publice deschise, în 5 orașe diferite din țară, pe toate temele de interes public
  • votarea unuia dintre candidați între 27-29 septembrie (nu doar membrii de partid, ci oricine dorește) inclusiv prin vot online
  • anunțarea rezultatelor pe 30 septembrie, urmată de acordarea de sprijin necondiționat pentru candidatul ales
  • desfășurarea unei campanii electorale comune în sprijinul candidatului comun

Tot ceea ce propun eu mai sus presupune viziune, decizie și responsabilitate politică / și, bineînțeles, presupune din Septembrie un Guvern mult mai profesionist și performant care să arate prin activitatea de zi cu zi că #AlegerilePreliminare nu sunt un simplu joc politic ci o schimbare reală și radicală!

Alternativa, adaugă Ponta, este ca, în condițiile unui PSD nereformat, PNL și USR să intre în turul 2 la prezidențiale; „după care “bulgărele de zăpadă” se va rostogoli la Alegerile locale și parlamentare!”

Dezastru total – PNL și USR vor ajunge la Guvernare fără să facă măcar efortul de a-și pregăti o echipă și un proiect solid!

În opinia fostului lider PSD, doar prin sistemul alegerilor preliminare se poate reechilibra la Alegerile Parlamentare scena politică și schimba direcția arătată clar în 26 Mai la Alegerile Europarlamentare.