Sari la conținut

Înaltul Comitet Electoral turc anulează rezultatele alegerilor muncipale de la Istanbul şi dispune să se organizeze un nou scrutin

brown concrete dome building at night
Photo by Burak Karaduman on Pexels.com

AKP reclamă organizarea unui nou scrutin și denunță nereguli care, în opinia sa, au pătat votul de la 31 martie. Ozel a anunțat că următoarele alegeri urmează să aibă loc la 23 iunie.

Hotărârea cu privire la anularea scrutinului și organizarea unui vot a fost luată în urma unei reuniuni YSK, la Ankara, în care s-a examinat un ”recurs extraordinar” împotriva rezultatelor formulat de AKP în aprilie.

Ekrem Imamoglu, candidatul mai multor partide de opoziție, l-a învins pe cel al AKP, fostul premier Binali Yildirim, în aceste alegeri cu cel puțin 15.000 de voturi – un avans infim la scala megalopolisului turc.
AKP-ul lui Erdogan a pierdut, de asemenea, capitala, o lovitură care se explică prin furtuna economică ce zguduie ţara – prima recesiune din ultimii zece ani, o inflaţie de până la 20% şi o monedă care se prăbuşeşte.

Sporind presiunea asupra YSK, Erdogan a îndemnat din nou, sâmbătă, la repetarea scrutinului la Istanbul, îndemnând Autoritatea Electorală să ”uşureze conştiinţele concetăţenilor noştri”. Ekrem Imamoglu – care şi-a primit mandatul de primar al Istanbulului luna trecută – a îndemnat YSK, după ce s-a exprimat Erdogan, ”să ia o decizie bazându-se pe drept şi justiţie”

Înaltul Comitet Electoral (YSK) turc a dispus luni să se organizeze un nou scrutin municipal la Istanbul, dând curs astfel unei cereri a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care contesta victoria opoziţiei în alegerile de la sfârşitul lui martie, potrivit agenţiei turce de stat Anadolu, relatează AFP.

Categorii

EXTERNE, ȘTIRI, SOCIAL

Etichete

,