Sari la conținut

Liderii UE să convină asupra a 10 angajamente la summit: proiectul de text

A panoramic shot of the Transylvanian medieval town of Sibiu, Romania

Liderii se vor întâlni, joi, în orașul Sibiu, pentru un summit care ar fi trebuit să contureze viitorul UE după Brexit. Reuniunea va discuta schița unei agende strategice, elaborată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, care se va întinde până în 2024 și „vor decide în unanimitate asupra a 10 angajamente”.

Liderii declară că „vom apăra Europa – de la Est la Vest, de la Nord la Sud ” deoarece „nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”.
Un alt angajament constă în faptul că ” vom rămâne uniți, prin intermediul unor promisiuni mari și mici”, că ” vom arăta reciproc solidaritate în momente de nevoie și vom sta mereu împreună” și că „putem și vom vorbi cu o singură voce .“

Problema solidarității a devenit extrem de controversată în timpul crizei migrației din 2015, când țări precum Ungaria și Polonia au refuzat să ia refugiații în cadrul unei scheme de relocare la nivelul UE.Vorbirea cu o singură voce s-a dovedit a fi adesea problematică pentru UE, în special în ceea ce privește politica externă.

De asemenea, liderii se vor angaja să „continue să protejeze modul nostru de viață, democrație și statul de drept” și să „mențină valorile și principiile comune”.

Liderii UE vor fi de acord în România săptămâna viitoare cu privire la 10 angajamente legate de viitorul blocului, potrivit unui proiect de declarație văzut de POLITICO.

Categorii

ECONOMIE, EURO, ȘTIRI

Etichete